fallback

Горанов: Две китайски банки осигуряват допълнителен ресурс за ББР

Със средствата ще се реализира програмата за саниране

18:04 | 25.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С две китайски банки са подписани споразумения за заеми в размер на 50 млн. евро, с които ще се осигури ликвидност на Българската банка за развитие (ББР). Така ще се осигури кредитна линия за развитие на малки и средни предприятия. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на посещението на българска правителствена делегация в Китай, предаде БНР.

Държавни гаранции няма да се издават.

„Предварително изискваното от нас условие беше този ресурс да не е обвързан задължително с експорт в България на китайски стоки. По този начин ще продължим да осъществяваме както програмата за саниране, която ангажира сериозен ресурс, така и други проекти за кредитиране на малки и средни предприятия с много евтин ресурс“, заяви министърът.

По-рано днес ББР съобщи, че е подписала меморандум за разбирателство вчера с Индустриалната и търговска банка на Китай (ИТБК) в рамките на четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа в китайския град Суджоу.

Обсъдени са възможностите за двустранни кредитни линии, които да стимулират експорта на български фирми към Китай, с приоритет върху земеделския сектор, както и на китайски компании, които експортират към България. ИТБК е изразила готовност да сподели ноу-хау в областта на финансирането на малки и средни предприятия, което формира около 15% от портфейла на банката.

Индустриалната и търговска банка на Китай проявила интерес също към програми от национален характер, както и към предоставяне на директни кредитни линии на ББР и участие в бъдещи облигационни емисии на Българска банка за развитие.

Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC) е мултинационална банкова компания и по информацията от ББР най-голямата банка в света по общи активи и по пазарна капитализация с обща сума на активите около 3 018 млрд. евро. Институцията има присъствие на шест континента, като мрежата й се разпростира в 42 страни.

През 2014 г. е обявена за "Глобална банка на годината" и заема първото място в класацията "Топ 1000 световни банки". За първи път ИТБК подписва меморандум за разбирателство с българска банка.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
fallback