fallback

Ограниченията за варене на ракия – лобизъм или борба със сивия сектор?

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предизвикаха разрив в Патриотичния фронт

13:53 | 04.12.15 г. 11

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които ограничават работата на селските казани за варене на ракия, предизвикаха протести сред засегнатите, но и разрив в Патриотичния фронт (ПФ).

Припомняме, че на 11 ноември депутатите промениха закона и за малки обекти за дестилация вече ще се считат тези със съдове до 500 литра. За малките обекти за дестилация данъкът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември.

Днес собственици на казани за ракия протестираха в Пловдив, като скандираха "Не на лобистките закони“, съобщи БНР. Според протестиращите новите правила ще увеличат работещите в сивия сектор, броя на нелегалните и самоделните казани. 

Съкращаването на периода за варене на ракия е недомислие, промените обслужват единствено големите фирми и бяха приети, без да бъдем поканени на обсъжданията, заявиха протестиращите. Принуждаваме се да продаваме казани, подчертаха от своя страна собственици на малки казанджийници от Панагюрище, които също се включиха в протеста.

Промените предизвикаха разцепление в Патриотичния фронт. 

Председателят на НФСБ Валери Симеонов обвини вчера в лобизъм Полина Карастоянова, която е един от вносителите на промените заедно с Емил Димитров (Ревизоро). Симеонов заяви, че снема политическото си доверие от нея, но лидерът на коалиционната партия ВМРО Красимир Каракачанов я защити, като каза, че тя не е извършила престъпление.

Днес Полина Карастоянова отрече да лобира за големите производители на алкохол, да има каквито и да е обвързаности с бранша и заподозря, че причините за гнева на Валери Симеонов се крият в нещо друго. Тя загатна, че вероятно истинската причина е деструктивна политика и не толкова добрите резултати на местните избори, съобщи Dnes.bg.

Депутатът заяви, че ако се наложи, пак би подписала поправките, защото са професионално аргументирани. Според нея целта е с финансови и икономически мерки да се дисциплинира пазарът и да се ограничи сивият сектор в икономиката.

Нито е емоционално, нито е без основание искането на НФСБ за изключване от групата на ПФ на Полина Карастоянова, отговори лидерът на партията Валери Симеонов. Дали Карастоянова ще стане ябълката на раздора между ВМРО и НФСБ ще се разбере във вторник, когато съдбата й ще бъде обсъдена на заседание на парламентарната група на ПФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
fallback