fallback

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
fallback