fallback

Р. Гечев: Не знаем кой е собственикът на българската икономика

Концесия на Летище София за 99 години ще е "подарък" за инвеститора, смята депутатът

11:04 | 06.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Още в самото начало на приватизацията в България трябваше да бъде забранено участието на офшорни компании, смята зам.-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от БСП Лява България Румен Гечев.

"Сега се оказва, че ние не знаем кой е собственикът на българската икономика, тъй като по-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезнали през офшорни сметки", каза той пред БНР.

Според Гечев масово не се спазват приватизационните договори, не се правят обещаните инвестиции и се уволняват заетите, а предметът на дейност на раздържавените активи се променя.

Офшорните компании всъщност са законно средство да не бъдат плащани данъците, смята още бившият министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов. Той призова политиците по света да разкрият защо толерират тези зони и укриването на данъци.

Гечев допълни, че Pamana Papers ще помогне "да се разгради цялата система". Според него обаче информацията е "подхвърлена, защото липсват имена на политически лидери от Запада" и така се намеква, че политиците от Изтока са по-склонни към данъчни нарушения.

Румен Гечев коментира и готвената концесия на Летище София. Плановете на правителството са срокът на концесията да бъде 99 години, което беше определено от депутата като "подарък" за инвеститора. Гечев допълни, че такова решение противоречи на икономическата логика.

Той обясни, че срокът на концесия на останалите европейски летища е много по-кратък и призова главната прокуратура да провери подобна процедура.

Очаква се по време на заседанието на Министерския съвет днес да бъде дискутирана концесията на столичния еърпорт.  

Повече подробности около "Панамските документи" можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
fallback