IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Лимитът за дълг през 2017 г. може да бъде нула

Доброто изпълнение на бюджета за тази година ще помогне за натрупване на средства за плащане на задълженията през следващата година

13:18 | 16.09.16 г. 6
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доброто изпълнение на бюджета за 2016 година може да позволи да бъде намален държавният дълг и през 2017 година да не бъдат теглени нови заеми. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентрания контрол.

„Лимитът за дълг в Бюджет 2017 може да бъде нула“, каза той.

Към 31 август по оперативни данни излишъкът е в размер на 3,3 млрд. лева, спрямо излишък от 622 млн. лева към края на август 2015 година. Това се дължи основно на по-добрата събираемост. Ръстът на приходите от данъци е по-голям от ръста на икономиката, което индикира именно затова, както и за излизане „на светло“ на редица дейности.

Финансовият министър очаква тенденцията да се запази до края на годината и годината да приключи с дефицит под 1%.

Горанов посочи още, че предвиденият буфер за банковия сектор също няма да бъде ползван и така страната ще има достатъчно средства да покрие задълженията от падежи по емисии ценни книжа през 2017 година.

В отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов Горанов уточни, че фискалната политика на правителството е към балансиран бюджет, но не може да се ангажира, че още през 2016 година тази цел ще бъде постигната. 

Той беше категоричен, че няма да има промяна в разходната част на бюджета, приет в края на миналата година от Народното събрание. 

През следващата година ще има увеличаване на квотите за ваучери за храна, стана ясно още от думите на финансовия министър пред Народното събрание. Според него част от фирмите се презапасяват и така се получава недостиг в определени моменти от годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
не се сещам кога Борисов е молил за помощ...изключае едни 180 милиона, дето са капка в морето за бежанците...щото оградата му струва на метър все едно е от платина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 години
ЕС по принцип няма никаква финансова политика към България ... пак лъжеш и заблуждаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
bgMan
преди 7 години
ЕС има отвратителна финансова политика към България, а дефицита е много удобно извинение на Борисов за да се опитва да моли за финансова помощ. Не виждаш ли, че където и да иде ББ все две неща са му в устата - дефицита в бюджета и нуждата от финансова помощ от ЕС.С лека ръка дават милиарди на Гърция и Турция а на нас едни мижави 160 милиона. Ако дадат пари обаче за построяването поне на газовият хъб Балкан и за неустойките заради АЕЦ Белене, вече може да се говори за някаква по-съществена помощ от ЕС за подобряване на благосъстоянието в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 7 години
Много красиво звучи за да е истина :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Ако си удържи на плана, това ще е много добра стъпка в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
но пак дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още