IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-декларации за доходите от 2018 г. и облекчения за безкасови плащания

Промени в данъчните закони предвиждат прагът за кешови плащания да намалее двойно до 5 хил. лева, както и увеличение на акциза върху цигарите

11:17 | 17.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Данъчните декларации ще се подават изцяло по електронен път от 2018 г. Въвеждат се и данъчни облекчения за плащанията с банкови карти.

Това са две от основните промени в данъчните закони, предложени от Министерството на финансите. Пакетът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството, както и на портала за обществени консултации.

От министерството обясняват, че с пълната електронизация на процеса по подаване на данъчни декларации ще се намалят административните разходи, а освободеният ресурс ще може да се насочи към други дейности. Ведомството очаква освен това да се намалят и грешките, несъответствията и корекциите в декларациите.

Въвежда се и възможност за еднократна корекция на годишната данъчна декларация по инициатива на данъчно задълженото лице след изтичане на законовия срок за подаване на декларацията, каквато възможност към настоящия момент няма, посочват още от Министерството на финансите. Корекции ще могат да се правят в срок до 30 септември в годината на подаване.

Що се отнася до данъчното облекчение за плащанията с банкови карти, всички, които получават заплатата си по сметка в банка и плащат безкасово 80% от разходите си, ще могат да ползват облекчение в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева.

Идеята на финансовото министерство е да стимулира безкасовите плащания, което ще подейства и като „изсветляваща“ мярка за оборотите на търговците.

Предвижда се и ограничаване на плащанията с пари в брой от 10 хил. лева до 5 хил. лева. В мотивите си от ведомството посочват, че в Европейския съюз (ЕС) праговете за кешовите плащания са до 3 хил. евро.

От догодина се увеличава и акцизът върху цигарите, което вероятно ще се отрази и върху крайната цена на тютюневите изделия на българския пазар. Специфичният акциз се увеличава от 70 на 101 лева за 1 000 къса, а пропорционалният се предвижда да бъде 27% от продажната цена за 2017 г. и 28% - за 2018 г. Така общият акциз се увеличава до 168 лева за 1 000 къса от 1 януари 2017 г. и до 177 лева за 1 000 къса от 1 януари 2018 г.

Предвижда се да отпадне и данъчното облагане на наградите на ученици от олимпиади и състезания. Въвежда се обаче данък върху непаричните вноски във фирми, като цената им ще се определя по специален ред.

До края на годината трябва да бъде въведен задължителният обмен на данъчна информация с ЕС, а до средата на 2017 г. - разпоредбите за обмен на данъчна информация за мултинационалните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Това не е ли леко незаконна държавна помощ? Да стимулират хората да ползват банкови карти. Това не е ли лобистки закон?Аналогично и за ограничението при плащанията в брой от 5000 лева. Първо беше 15 хиляди, намалиха го на 10, а сега - само 5 хиляди.И след като парите се обезценят от инфлацията ще "забравят" да вдигнат този праг. Гениално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още