fallback

Горанов: Бюджет 2017 дава основание за умерен оптимизъм

Правителството одобри бюджета за следващата година без нов външен дълг и очакван бюджетен дефицит от 1,4%

12:54 | 31.10.16 г. 10

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че Бюджет 2017 година дава основание за умерен оптимизъм, че ще може да се изпълни, както е приет, а дори и по-добре.

„Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, който допълнително постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита в следващите години до нула“, уточни финансист номер 1.

Правителството одобри днес най-важния финансов закон на извънредно заседание, както и тригодишната бюджетна прогноза.

Като най-голямо предизвикателство при съставянето на бюджета Горанов посочи това, че при намаляващ дефицит и запазване на данъците е трябвало да се вместят приоритетите в него - образование, отбрана, здравеопазване.

Според министъра бюджетът осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на държавата и институциите. 

По думите му бюджетът е консервативен, изпълним и е съставен в условия на положителен икономически растеж.

През следващата година държавата смята да събере повече приходи и да направи повече разходи в сравнение с 2016-а. Най-голямо увеличение в разходите ще получат регионалното министерство и транспортът - с по около 20%. Очаква се забавяне на ръста на икономиката от досегашните 2,6 на сто до 2,5 на сто.

Не се предвижда вземане на нов външен дълг, като очакваният бюджетен дефицит е от 1,4%, или над 1,3 млрд. лева. Повишените разходи и съответно бюджетният дефицит се обясняват с очакваните повече евросубсидии, които налагат по-голямо национално съфинансиране.

Горанов уточни, че повечето средства за образование обезпечават реформата в средното образование и приетия Закон за училищно и предучилищно образование.

Той напомни, че през пролетта на миналата година на Консултативен съвет за национална сигурност при президента е била очертана необходимостта от засилване на капацитета на въоръжените сили и на МВР за повече сигурност на гражданите и държавата.

Финансовият министър очаква интензивни дебати в Народното събрание, особено заради това, че финалът на бюджетната процедура съвпада с президентските избори.

Бюджет 2017 година влиза още днес в парламента, който има последната дума по параметрите.

Депутатите, които тази седмица са в почивка заради вота в неделя, ще дебатират и по бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса, които също бяха одобрени днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
fallback