fallback

Частни съдебни изпълнители и общини разясняват правата на кредитори и длъжници

В информационна кампания ще се търси мнението на гражданите за проблемите при събираемостта

17:19 | 21.11.16 г.

Камарата на частните съдебни изпълнители и Националното сдружение на общините ще разясняват в 28-те общини в страната правата на гражданите им като длъжници, съобщи БНР.

По време на кампанията ще бъдат попълвани анонимни анкетни карти за това какви проблеми срещат длъжниците и как гражданите оценяват дейността на частните съдебни изпълнители.

Според  Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, ще се подготвят информационни книжки, в които много от въпросите ще получат отговор в писмен вид.

„Колкото по-информирани са хората и бизнесът, толкова те ще вземат правилните решения за тях и компаниите, които управляват. Подготвили сме анкетни карти, които всеки желае може да попълни, те са анонимни, като целта е да се събере обратна връзка за проблемите, за да могат институциите да ги подпомогнат“, посочи Дичев.

Информационната кампания започва днес в Балчик, ще продължи до 14 декември и ще обхване както големи градове, така и по-малки населени места.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова прогнозира, че най-голям интерес ще има в най-бедните общини.

Тя напомни, че общините се явяват и кредитори, и длъжници.

„В публичното пространство, когато се каже частен съдия-изпълнител, настръхваш и е много важно този тип структури да се отварят, да споделят, да се вижда, че работят по правила, да се гради доверие към тях, че не е нищо фатално и катастрофално. Има правила, процедури, по които можеш да си защитиш правата и най-вече да не пропуснеш срокове за защита на тези права“, заяви Чавдарова.

Така един дълг от 30 лева към „Топлофикация“ може да се превърне в 900 лева, защото по пътя на събиране на вземането по съдебен път се натрупват хонорари за юрисконсулти и частни съдебни изпълнители.

Преди време частните съдебни изпълнители предложиха „малките задължения“ да се решават извънсъдебно и това може да намали в пъти тежестите, които стигат до крайния потребител.

„Общините като кредитори разчитат на събираемост, защото с нея осигуряват услуги, които гражданите очакват. „На експертните срещи с приходните звена обяснявам, че последната намеса трябва да е от тяхна страна“, смята Гинка Чавдарова. 

По думите ѝ общините попадат и в двете категории – както на длъжници, така и на кредитори, и са принудени да ползват най-различни методи, за да увеличат събираемостта.

„Имаме типизирани и абсолютно необичайни начини, като т.нар. "стени на плача или позора", които много работят в общините, разказа Гинка Чавдарова. "Само при споменаването им моментално се стопяват вземанията.“

Тя съобщи и за прилагани екзотични примери, при които на определени етапи са правени серенади към някои бизнес длъжници. „Целият град знаеше, че там, където свири общинският оркестър, този хотел или ресторант е длъжник на общината“, каза председателят на НСОРБ.

„За да не се подценяват първите стъпки, при които може да се минимизира вредата, трябва подобрение в законодателството“, призова Чавдарова.

„От няколко години не могат да влязат в парламента законодателните предложения на Камарата на частните съдебни изпълнители“, заяви Георги Дичев.

По думите му става въпрос за повече права и събираемост, която ще имат всички страни в процеса – граждани, бизнес, държавни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
fallback