fallback

Плоският данък оцеля и на второ четене в парламента

Мартин Димитров призова БСП да отидат на избори с посланието, че вдигат данъците на средната класа

15:14 | 23.11.16 г.

Въпреки заявките за ожесточени дебати по данъчните закони и страхът, че популизмът ще надделее, ГЕРБ успя да прокара всички планирани изменения по нормативите, засягащи налозите. 

Единната ставка от 10% върху доходите на физическите лица се запазва и през следващата година. Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за смяна на данъчния модел и връщане на  прогресивното облагане.

Въпреки че от левицата обещаха сами да оттеглят предложението, докато не дойдат на власт, в крайна сметка идеята влезе за обсъждане между двете четения на промените в данъчните закони в пленарната зала и предизвика спорове сред депутатите. „За“ гласуваха 19, „против“ 40, а 57 депутати се въздържаха, с което оставиха в сила действащия в момента „плосък данък“.

Само преди няколко дни депутатът от БСП Румен Гечев заяви пред журналисти, че идеята за смяна на данъчния модел на този етап е била грешка. Днес обаче от парламентарната трибуна той защити тезата, че няма развита държава, в която да се прилага единната ставка, и се закани, че рано или късно „десятъкът“ данък ще отпадне. Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че идеята на БСП ще доведе до спад в данъчните приходи с 1,23 млрд. лв.

От Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) призоваха БСП да проявят разум и да оттеглят предложението си, както бяха обещали. "Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 55-56 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък“, заяви Димитър Байрактаров от ПФ и уточни, че прогресивното облагане ще засегне хората от средната класа.

Да махнеш измервателните уреди на петролни компании и сега да искаш вдигане на данъците на хората е непоследователна политика, заяви депутатът от РБ Мартин Димитров и призова червените да се явят на следващите парламентарни избори с посланието, че планират да повишат данъците за средната класа. 

„С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда“, защити предложението на БСП Михаил Миков. 

Редно е да припомним, че именно БСП въведе плоския данък преди 8 години по време на правителството на Сергей Станишев. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

"Плоският данък е едно постижение, което не трябва да се пипа", категоричен бе Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Нова телевизия. "Той също е социален, защото по-богатите плащат повече, а ползват по-малко ресурси. Една промяна би накарала например програмистите да напуснат България, защото ще им скочи три пъти данъка. В САЩ дори на някои места се въвежда и сега не трябва да бъде пипан", категоричен бе Велев. 

По-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора, за която настояваха от БСП, също не бе подкрепена в залата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
fallback