IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската KBC Group придобива ОББ и Интерлийз за 610 млн. евро

Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2017 г.

20:33 | 30.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базираната в Белгия KBC Group съобщи, че придобива българската банка ОББ и лизинговата компания Интерлийз.

Белгийската група е постигнала споразумение с гръцката National Bank of Greece (NBG), която е собственик на Обединена българска банка (ОББ), съгласно което KBC придобива собственост над:
- ОББ (99,9%), четвъртата по големина на активите банка в България с 8% пазарен дял към края на септември 2016 г.
- Интерлийз (100%), третата по големина лизингова компания в България с пазарен дял от 13%.

Общата стойност на сделката е 610 млн. евро.

KBC ще използва вътрешни източници и налични средства, за да финансира придобиването в брой.

Преди приключване на сделката ОББ възнамерява да направи извънредно плащане на дивиденти към NBG на стойност 183 млн. евро, което подлежи на одобрение от страна на Българската народна банка. В покупната цена са взети под внимание 183-те млн. евро извънреден дивидент, като цената се равнява на 1,10 пъти очакваната за 2016 г. балансова стойност на активите на ОББ и Интерлийз и на 1,29 пъти очакваната за 2016 г. балансова стойност след корекция с обезценки на стойност 81 млн. евро на собствения капитал, които КВС идентифицира по време на процеса на дю дилиджънс (прегледа на документацията).

КВС присъства в българския банков сектор от 2007 г. със своето дъщерно дружество СИБАНК. Комбинацията от СИБАНК и ОББ ще доведе до създаването на третата по големина банкова група в България по отношение на активи, с пазарен дял от приблизително 11%. Потенциалните синергии (както за приходите, така и за разходите) се изчисляват на приблизително 20 млн. евро (преди данъци до 2023 г.).

КВС присъства също и в българския застрахователен сектор с дъщерното си дружество ДЗИ.

Приключването на сделката подлежи на регулаторно одобрение от страна на БНБ и на Комисията за финансов надзор (КФН). Небходимо е също потвърждение и от Националната банка на Белгия (NBB) и Европейската централна банка, както и одобрение във връзка с антимонополното законодателство.

Участниците в сделката очакват тя да бъде приключена най-късно през второто тримесечие на 2017 г.

“През 2009 г. България беше определена като основен пазар в стратегията на KBC Group. В стратегията на КВС се казва, че групата иска да бъде пазарен лидер на своите основни пазари, т.е. да бъде сред първите три в банкирането и сред първите четири в застраховането. Комбинацията от СИБАНК и ОББ ще се превърне в третата най-голяма банка в страната, като това ще позволи на КВС значително да подобри настоящата си девета позиция", коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group.

ОББ е основана през 1992 г. от сливането на 22 български регионални търговски банки и от 2000 г. до този момент е част от финансовата група на National Bank of Greece (NBG).

Клоновата мрежа на ОББ се състои от 190 клона и офиса и 691 банкомата в цялата страна.

ОББ е четвъртата по големина банкова група по отношение на общите активи (3,7 млрд. евро), с пазарен дял от 8% в края на септември 2016 г. ОББ обслужва приблизително 900 хил. клиенти-физически лица, с пазарен дял от 11% при ритейл кредитите. ОББ има и 8% пазарен дял при корпоративните кредити.

Банката има съотношение на капитал от първи ред от 27,8% в края на третото тримесечие на 2016 г.). Съотношението между разходи и приходи възлиза на 47% през 2015 г.

Интерлийз, 100% дъщерно дружество на NBG, е на пазара от 21 година. Тя е третият по големина доставчик на лизингови услуги в България със значителен пазарен дял във всички основни категории активи (лизинг на оборудване: 15,7%, лизинг на коли: 13,4%, товарни автомобили: 10,4%, недвижими имоти: 8,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
Quandt
преди 7 години
P/BV от 110% e всичко друго, но не и евтино. Сделката е добра за гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Много евтино са ги купили. Иначе по-добре КBC отколкото NGB.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още