IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък е нож с две остриета, твърди експерт

Когато държавата изземе 1,5 млрд. лева и ги вкара във фискалния резерв, фактически провежда рестриктивна политика, коментира проф. Ганчо Ганчев

10:20 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетният излишък в икономика като българската е нож с две остриета. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria по повод отчетения от Министерство на финансите (МФ) излишък по Консолидираната фискална програма от около 1,5 млрд. лв. за 2016 година.

Финансистът посочи, че излишъкът за миналата година се дължи основно на два фактора - по-доброто изпълнение на някои данъчни приходи и реализирането на по-малко разходи, свързано с по-слабото усвояване на еврофондовете.

Бюджетният излишък има две страни, отбеляза той. От една страна, държавата разполага с повече резерви, което говори за подобряване на събираемостта и по-добра фискална дисциплина. Излишъкът създава сигурност, но в краткосрочен план има по-скоро негативен ефект върху икономиката, посочи той.

"В краткосрочен план обаче не трябва да забравяме, че сме във валутен борд. И когато държавата изземе 1,5 млрд. лева и ги вкара във фискалния резерв в БНБ, фактически провежда рестриктивна политика, тоест има свиване на паричното предлагане при равни други условия, което се отразява негативно върху растежа и заетостта", обясни икономистът.

Експертът напомни, че основна слабост на българския фискален сектор е липсата на прозрачност, тоест не е ясно за какво се харчат парите, за какви политики, как се контролират обществените поръчки и други.

Правителството следва да събере толкова пари, колкото е разрешил парламентът. А събирането на повече средства, дори да е резултат на по-добра работа на данъчните, е все пак изземване на паричен ресурс, който не е санкциониран от парламента, обясни проф. Гаончев.

Най-големият риск за българската икономика през 2017 г. е да не отслабнат усилията по събираемостта на приходите, каза икономистът.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Измамата е че не се актуализира бюджета, а това се прави само при нарастнал дефицит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още