IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължиха неперсонифицираните дружества да се регистрират по ДДС

Срокът за подаване на заявления на около 7000 заварени случаи е краят на януари

14:23 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неперсонифицирано дружество, в което участва съдружник, регистриран по данък добавена стойност (ДДС), също трябва да се регистрира по закона, гласят последните промени в Закона за данък върху добавената стойност, които влязоха в сила от началото на годината.

Това напомниха от Националната агенция за приходите и уточниха, че неперсонифицираните дружества се регламентират от Закона за задълженията и договорите и представляват граждански дружества, създадени с договор между две или повече лица за обединяване и за извършване на съвместна дейност.

Промяната гласи, че "регистрацията трябва да стане в 14-дневен срок от датата на договора за създаване на неперсонифицираното дружества, която се смята за дата на регистрация на дружеството по Закона за данък добавена стойност".

За целта се подава заявление за регистрация в компетентен офис на НАП, но може да се направи и по електронен път с квалифициран електронен подпис, посочват от приходната агенция.

Според последните промени в законодателството за всички заварени случаи има едномесечен срок, в който трябва да се подаде заявление за регистрация.

Всички неперсонифицирани дружества, които имат съдружник, регистриран по ЗДДС, трябва да подадат в НАП заявление за регистрация по закона до края на януари 2017 година, като за тях за дата на регистрация се смята датата на връчване на акта за регистрация, посочват експертите на НАП.

По данни на приходната агенция новата разпоредба ще засегне около 7000 заварени случаи на неперсонифицирани дружества в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още