fallback

БНБ: Натрупаната обезценка в банките намаля от октомври до декември

Степента на покритие на необслужваните кредити се запазва над 50% и е над средното за европейската банкова система

16:18 | 25.04.17 г. 1

През последното тримесечие на 2016 година беше запазена тенденцията към подобрение в качеството на кредитния портфейл на банковата система в България. Този извод прави Българската народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Банките в България“, като се основава на данните на управление „Банков надзор“.

Според статистиката на централната банка в края на миналата година брутните необслужвани експозиции (кредити и дългови ценни книжа) са били на стойност 10 млрд. лева, докато година по-рано те възлизаха на 11,1 млрд. лева.

Експертите на "Банков надзор" отчитат, че през периода октомври – декември 2016 година има съществен спад в размера на брутните необслужвани кредити и аванси – с 4,9% (510 млн. лева), който се дължи на отписване на напълно обезценени експозиции и продажба на кредити.

В резултат на това намаля и натрупаната обезценка в банковата система, но степента на покритие на необслужваните кредити с обезценка бе запазена на ниво над 50% и над средното за европейската банкова система, пише в изданието "Банките в България".

Отчетеният капитал, превишаващ регулаторното изискване от 8%, остана висок (7,1 млрд. лв.) и продължи да покрива изцяло остатъчния риск в банковата система – размера на нетните необслужвани кредити, категорични са в БНБ.

                      Структура на необслужваните кредити и аванси по сектори към 31 декември 2016 г.

Източник: БНБ

Пореден тримесечен ръст на спестяванията

През последното тримесечие на годината депозитите се увеличиха с най-висок темп – 3,2% (2,4 млрд. лева) и достигнаха 78,6 млрд. лева.

Съществен принос за нарастването имат депозитите на домакинствата, които се увеличиха с 3,3% (1,5 млрд. лева).

                    Пазарен дял на местни и чуждестранни банки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 07.09.22 г.
fallback