IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неделчо Неделчев оглави ръководството на Първа инвестиционна банка

Новият главен изпълнителен директор ще работи по стратегията за развитие на банката

18:06 | 05.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; Първа инвестиционна банка</em></p>

Снимка:  Първа инвестиционна банка

Неделчо Неделчев влиза в състава на управителния съвет на на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ще поеме функциите на главен изпълнителен директор (CEO) на банката. Той ще има водеща роля при обсъждане на стратегическите възможности за банката по проекта със Citigroup Global Markets Limited, съобщиха от финансовата институция.

Неделчев е добре запознат с дейността на Първа инвестиционна банка. През периода 2007 година - 2012 година беше член на надзорния съвет на банката. През 2013 година той ръководи проекта за придобиването на "Юнионбанк" ЕАД, а след това стана член на надзорния ѝ съвет до вливането й в ПИБ.

Васил Христов, досегашен CEO, ще фокусира усилията си в изпълнение на главната стратегия на банката, насочена към растеж в областта на банкирането на физически лица и малки и средни предприятия. Той заема длъжността главен директор ритейл (CRBO).

Светозар Попов, който има дългогодишен опит в управлението на банка в чужбина и до момента заема позицията на главен директор Съответствие (CCO) в банката, ще поеме ролята на Димитър Костов като главен директор по риска (CRO) и член на ръководството.

От ПИБ планират да продължат  сътрудничеството си с Костов и занапред.

"След като през ноември 2015 г. Първа инвестиционна банка (ПИБ) изпълни препоръките на Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка и отговори на изискванията на Европейската комисия със своята нова организационна структура, банката продължава с усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска чрез привличането на нови опитни експерти в ръководството си", пише в съобщението на банката.

Ръководният състав на банката е в съответствие със стратегията за утвърждаване на водещите позиции на местния и международния пазар, поясняват от ПИБ.

Припомняме, че през юни 2015 г. ПИБ включи като независим член в надзорния си съвет Юрки Коскело, който преди това заемаше редица ръководни постове в Международната финансова корпорация (IFC), част от Световната банка.

В края на април от ПИБ съобщиха, че ангажират Citigroup Global Markets Limited в качеството им на финансов съветник, с който заедно ще разглеждат стратегическите възможности през банката.

Те могат да включват стратегически партньорства и/или консолидации, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

Всяка една от гореизброените възможности би подкрепила стратегията за развитие на ПИБ, която акцентира върху разрастване в секторите банкиране на дребно и малки и средни предприятия, уточниха от кредитната институция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още