fallback

Изцяло нов закон ще се бори срещу прането на пари

Текстовете дават описание на мерките срещу финансовите престъпления, за чието изпълнение ще следи председателят на ДАНС

08:21 | 11.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изцяло нов закон за мерките срещу пране на пари предлага работната група на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Проектът е качен за обсъждане в Портала за обществени консултации. Заинтересованите страни ще могат да представят своите становища до 9 юни.

В мотивите двете институции посочват нуждата от сериозни промени в законодателството, което налага и изготвянето на новия закон. Целта е по-ефективна борба с прането на пари и финансирането на терористична дейност. Контролът върху изпълнението на този закон е възложен на председателят на ДАНС.

Текстовете дават определение на действията, свързани с пране на пари, както и подробно описват мерките за борбата с тях. Сред предвидените действия например е изготвяне на комплексна проверка на клиентите, събиране на документи, оценка на рискове и обмен на информация между българските институции и с организации от други държави.

Описани и способите за изясняване на произхода на средствата, сред които са проследяване на паричните потоци и събиране на информация от независими източници (регистри и т.н). 

Всички тези мерки ще бъдат задължителни за БНБ, банките, обменните бюра, застрахователите и пенсионните дружества, нотариуси и счетоводители, пощенски оператори, търговци на оръжие и петролни продукти, както и търговците на едро и професионални спортни клубове и още няколко субекта, изрично посочени в новия закон.

При съмнение те ще трябва да уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС преди осъществяването на операцията или сделката и да забавят нейното осъществяване, когато това е възможно.

Законопроектът е придружен от оценка на въздействието, в която е посочено, че на базата на сегашното законодателство през 2015 година ДАНС са забавили съмнителни сделки за над 40 млн. лева. 

Комплексна проверка на клиентите ще бъде задължителна при откриване на сметка и при случайни операции на стойност над 15 хил. евро,или тяхната равностойност, или над 5 хил. евро при сделки в брой. Разпоредбите кой и в кои случаи се прави комплексна оценка на клиентите са изготвени на базата на международните стандарти, става ясно от публикуваните мотиви към законопроекта.

В зависимост от оценката на риска за клиента може да бъде извършена и опростена проверка, предвиждат още текствете. Тя ще бъде прилагана в случаи, когато има достатъчно информация за клиента или конкрентаната операция и сделка.

Освен опростена, Законът предвижда и "разширена" оценка на клиентите. Един от случаите, когато тя ще се прилага е когато клиентите са свързани с "видни политически личности". Текстовете определя като такива висши държавни служители, сред които държавни глави, премиери и министри, председатели на парламенти и депутати, кметове, ръководители на международни организации, членове на сметни палати и т.н.

Законопроектът разглежда и начините за установяване на "истинския собственик". В мотивите вносителите на текстовете посочват, че това е ключов фактор при разкриването на престъпленията, тъй като е възможно самоличността на дадено лице да бъде скрита зад дружествена структура. Това всъщност е и една от основните промени в законодателството, което предвиждат новите текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
fallback