IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Повишаването на минималната заплата е съобразено с ръста на БВП

В край на юни социалният министър ще представи пред социалните партньори нов механизъм за определянето на минималната заплата

10:40 | 02.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличението на минималната работна заплата в периода 2018 – 2020 година е съобразено с основните данни от макроикономическата прогноза на Министерството на финансите – на базата на очаквания реален ръст на икономиката и средногодишната инфлация.

Това обясни пред депутатите министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той посочи, че в края на юни ще представи пред социалните партньори нов механизъм за прозрачно определяне на минималната работна заплата. Това е и една от препоръките на Европейската комисия.

В средносрочната програма на финансовото министерство е предвидено устойчиво повишаване на минималната работна заплата в страната. От 1 януари 2018 година тя ще се повиши от 460 лева до 510 лева, а до 2020 година ще достигне и 610 лева.

Това повишение обаче се критикува от работодателските организации с мотива, че не е съобразено с реалностите на пазара на труда в страната.

Бисер Петков поясни още, че минималната работна заплата е стандарт в политиката на доходите. Записаното увеличение пък отговаря на ангажиментите на правителството за устойчиво повишение на стандартите на живот в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
А нещо за минималната пенсия от 300 лв., с обещанието за която спечелихте изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още