fallback

Президентството не може да разсекрети и двете стенограми за КТБ

Документът от втората среща в Президентството не може да бъде публикуван по Закона за достъп до обществена информация

18:13 | 05.06.17 г. 9

Администрацията на президента не може да предостави достъп по Закона за достъп до обществена информация до стенограмата от проведените консултации за финансовото състояние на държавата в президентската институция на 14 юли 2014 година, съобщиха от Прессекретариата на Президентството, цитирани от БТА. 

Документът е класифициран в съответствие с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, поясниха от институцията.

На 14 юли 2014 година в Президентството представителите на парламентарно представените политически партии и правителството обсъдиха ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). На 29 юни в Президентството обаче имаше още една среща, посветена на банката. 

В следващите дни президентът Румен Радев ще вземе своето решение за публикуване на стенограмата от срещата при държавния глава за ситуацията във финансовия сектор в страната, която беше на 29 юни 2014 година, коментираха още от Президентството.

Преди седмици държавният глава Румен Радев заяви, че има готовност да покаже стенограмите от тези срещи, но поиска участвалите в тях да заявят своето съгласие. 

Повечето политици бяха категорични, че документът трябва да бъде разсекретен. Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 година) обаче коментира, че това може да доведе до финансова дестабилизация, защото темата все още е чувствителна за обществото. 

Бившият премиер Пламен Орешарски коментира, че от двете стенограми за КТБ ще стане ясно защо банката не е била спасена. Той поиска да бъдат отворени и двете стенограми, защото разговорите са свързани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 05.09.22 г.
fallback