fallback

Л. Хампарцумян: Прекалено рязко е намаляването на тавана на кешовите разплащания

Твърденията за нова финансова криза са интерпретирани и безпочвени, коментира банкерът

11:25 | 28.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прекалено рязко е намаляването на тавана на кешовите разплащания. Предложението за кешовите ограничения трябва да дойде след консултации със специалистите, които са запознати в детайли с паричното обращение.

Така коментира идеята на ГЕРБ кешовото ограничение да падне от 10 000 на 1000 лева Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, в студиото на "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Проблемът с плащанията в кеш е, че могат да затруднят оборота на парични средства в държавата. Но тази промяна не бори ефективно сивата икономика. Мисля, че това предложение не е базирано на анализи на кешовия обмен", заяви банкерът.

Той подчерта, че няма информация такъв анализ да е направен и напомни, че в европейските държави ограничението е между хиляда и пет хиляди евро.

„Данъчната дисциплина в държавите е различна, като от север на юг се разхлабва“, е мнението на банкера.

Според него, ако се наложи кешовото ограничение, би трябвало да спадне таксата за банкови транзакции, тъй като ще се увеличи количеството им.

"Това е принципът на "Volume/Discount". Но това не е значим източник на средства за една банка", посочи той по повод твърдението на опозицията, че проектозаконът на ГЕРБ е банков лобизъм.

Хампарцумян коментира и „тревожната информация” от Банката за международни разплащания в Базел, че ни чака нова финансова криза, и заяви, че тя беше „интерпретирана прекалено сериозно от медиите у нас”.

“Техният доклад говори за възможни тенденции, които биха могли да доведат до следваща криза. В Банката за международни разплащания в Базел са направили анализи, според които, ако се развият в определена посока, може да се стигне до криза. Няма да има банков апокалипсис на базата на този доклад, който беше интепретиран непрофесионално и в заблуждение, категоричен е Левон Хампарцумян. – Прогнозата за криза е локална медийна интерпретация, на базата на решението, че това е много важен доклад. Това е все едно да твърдим, че НАСА скоро ще обяви съществуването на извънземни”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 12.09.22 г.
fallback