fallback

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на ПИБ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция оцени ефективното управление на риска и стабилните ликвидни буфери

11:27 | 05.07.17 г. 5

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на B1, съобщиха от кредитната институция.

Авторитетната агенция базира своята оценка на няколко критерия, сред които: висока способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност; широка депозитна база, която е доминираща в структурата на финансиране; стабилни ликвидни буфери; по-ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's посочва, че ПИБ постига стабилно ниво на приходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента ѝ на печалба преди провизии към рисково претеглени активи от 3,6% към декември 2016 г.

Агенцията преценява, че източниците на приходи за банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

ПИБ поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред е 12%, а на капитала от първи ред е 15,1%, значително над регулаторния минимум от 11,5%.

Международната рейтингова агенция Moody's припомня, че ПИБ е третата по големина банка в България, с пазарен дял от 13,3% при депозитите от физически лица и домакинства.

По предварителните отчетни данни към 30 юни печалбата на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82 млн. лева, а нетната печалба е 40 млн. лева.

За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход на ПИБ е в размер на 124 млн. лева и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
fallback