fallback

Само 33% от българите са сключвали доброволна застраховка

Търсенето на застраховки е заради изискване на закона, на кредитиращата банка, или след инцидент, показва социологическо проучване

23:53 | 19.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само 33% от българите са сключвали доброволна застраховка. Най-висок дял заема задължителната „Гражданска отговорност“, която са правили 83,2% от лицата, сключвали застраховка, за имуществото си са се погрижили 23,5%, застраховка „Живот“ имат 20,5%, Каско – 20,3%, а здравна застраховка – 15,3%.

Това показва национално представително социологическо проучване по поръчка на застрахователния портал 24ins.bg и "Брокер инс", проведено през септември от агенция Естат.

"Близо 40% от българите никога не са си купували никаква застраховка, а 80% от купувалите са си взимали само задължителната полица „Гражданска отговорност“. За последните десет години разпространението на застрахователни услуги сред населението е останало непроменено.

Т. нар. коефициент на застрахователно проникване, който измерва съотношението на брутния премиен приход и брутния вътрешен продукт (БВП), е замръзнал на ниво 2,2%, докато в развитите държави е между 6% и 10%", посочи управителят на 24ins.bg Ясен Къчински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
fallback