fallback

Хърсев: Правителството ще продължи да тегли заеми дори при отрицателни лихви

Финансистът смята, че догодина държавните кредити ще се вземат единствено от вътрешния пазар чрез ДЦК, с които ще се покриват стари задължения

13:41 | 06.12.17 г. 2

Правителството ще продължи да тегли заеми при много ниски, дори отрицателни лихви, прогнозира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

По думите му увеличеният кредитен рейтинг на страната допълнително намалява цената на заемите.

“Догодина правителството ще тегли заем единствено от вътрешния пазар, т.е чрез държавни ценни книжа, с които ще покрива стари задължения. През ноември имаше една емисия с отрицателна  доходност, което означава, че инвеститорите реално плащат, за да притежават държавен дълг”, посочи финансистът.

Според Емил Хърсев увеличената финансова стабилност и „способност на издателя, в случая България, води до намаляване на лихвите, които издателят плаща по своите ценни книжа”.

“Нормално е във вътрешните емисии да видим една отрицателна, макар и леко отрицателна доходност по държавните ценни книжа на България", смята той.

Запитан дали е по-изгодно за банките да инвестират в държавен дълг с отрицателна доходност, или да държат свръхрезервите си при лихва минус 0,6% в БНБ, Хърсев заяви, че това е въпрос на сметка от кое ще загубят по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
fallback