fallback

БНБ определи нулево ниво на антицикличния буфер за първото тримесечие на 2018 г.

Показателят служи срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж

19:28 | 14.12.17 г. 2

Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) определи нулево ниво на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, и за първото тримесечие на 2018 г., съобщи пресцентърът на централната банка.

След въвеждането на глобалната регулаторна рамка Базел III в европейското законодателство бяха създадени пет нови капиталови буферa, които са транспонирани у нас чрез Наредба №8 на БНБ от 24 април 2014 г. за капиталовите буфери на банките.

С въвеждането на предпазния капиталов буфер се цели да се избегнат бъдещи ситуации, в които при наличие на затруднения за банките да се използват държавни помощи, т.е парите на данъкоплатците.

Чрез този буфер се осигуряват допълнителни средства, които да се използват при необходимост от възстановяване и преструктуриране на финансова институция в условията на криза.

Антицикличният капиталов буфер остава 0%, тъй като към момента не се отчита натрупване на цикличен системен риск в икономиката, като се има предвид наблюдаваното отрицателно отклонение на съотношението кредит/БВП от дългосрочната му стойност, аргументират се централните банкери.

С други думи – показателят би бил повишен при наличието на риск за системата, породен от силен ръст на кредита.

Централната банка оповести данни и за приложимото съотношение кредити към БВП, което към трето тримесечие на 2017 г. е 100,5%. Отклонението от дългосрочния тренд е определено на -47,1 пр. пункта.

Референтният индикатор, който подпомага преценката при определяне на антицикличния буфер, също е 0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
fallback