fallback

Вл. Горанов: Интеграцията в европейската инфраструктура е от полза за България

Ако цената за влизане в еврозоната е 1% инфлация, то тя си заслужава, смята финансовият министър

22:13 | 26.01.18 г. 13
Автор - снимка
Създател

Повече интеграция в европейската инфраструктура е от полза за България, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ. Той съобщи, че се водят интензивни преговори с Европейската централна банка (ЕЦБ) за влизането в ERM II.

На този етап от институцията няма аргументи против влизането на страната ни във валутния съюз.

"Ние сме готови и трябва да настояваме пред нашите европейски партньори да ни приемат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", каза той и припомни, че с влизането си в ЕС страната ни е поела ангажимент да стане член на валутния съюз. 

Финансовият министър обясни, че отдавна България е въвела валутен борд и одавна търпи всички негативи от членството в еврозоната, но без да се възползва от доверието и позитивите.

Горанов смята, че страховете, че въвеждането на еврото ще повиши цените "Пазарът регулира цените", категоричен беше той и посочи за пример ситуацията в Литва, Латвия и Естония - страните, които последно бяха приети във валутния съюз. Там цените са се повишили с около 1%, но не е ясно дали това е в резултат от еврото или от естествена инфлация.

"Ако нещо в момента струва 1,95 лева, е много възможно то да струва 1 евро", каза още финансовият министър и допълни, че "ако цената за влизане в еврозоната е 1%, тя си заслужава".

Горанов коментира още и вота на недоверия от страна на опозицията с мотив липса на борба с корупцията. Спореднего България съвсем не е най-корумпираната страна в ЕС и допълни още, че конкретните данни за корупция трябва да бъдат представени в съда.

Финансовият министър беше един от членовете на правителството, който не подкрепи Истанбулската конвенция. Днес той обясни, че мотивът му е бил, че ратификацията се извършва без дискусия.

"Ако не приемем Истанбулската конвенция, ще останем от другата страна Босфора", категоричен беше Горанов.

Още по темата за членството в ERM II можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
fallback