fallback

За 10 години приходите от нелегални цигари в България достигат близо 3,5 млрд. лв.

Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн, пише в доклад на ИПИ

12:58 | 01.02.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За периода 2007-2016 г., незаконната търговия с цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 млрд. лв. и 3,5 млрд. лв. Това са изводите от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван днес.

Според данните се потвърждава теоретичната постановка, че недалновидната акцизна политика може да има много тежки негативни последици и да подкопае постигането на двете основни политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). „Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, който не може да бъде овладян само с контролни механизми. През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха 1/3 от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност“, коментират от ИПИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
fallback