fallback

Виктор Папазов: Еврозоната е дългов капан

Случващото се около продажбата на ЧЕЗ е много елементарна постановка, твърди финансистът

12:04 | 14.03.18 г. 20

Еврозоната е дългов капан, от който няма измъкване. Това заяви пред Българското национално радио (БНР) основателят на Българската фондова борса (БФБ) икономистът и финансист Виктор Папазов

Той обясни още, че е скептичен за бъдещето на еврото след пет до десет години. Експертът е категоричен, че членството на България в еврозоната е много опасно, с негативен ефект в средносрочен и дългосрочен аспект.

"Вижте Гърция, това ще ни се случи и на нас. Когато се откажеш от национален суверенитет и дадеш на някой друг да емитира парите ти, а тези хора могат да емитират колкото искат пари, и с тези пари, създадени от нищото, да изкупят цялата държава. И толкоз. Зад тези шарени хартийки, които са в джобовете ни, не стои нищо. Стои кредит. Погледнете баланса на Европейската централна банка (ЕЦБ) - той се е раздул като кърлеж. Колко време мислите, че може да продължава това? Хората някак не виждат какво се случи в Италия този уикенд – резултатът от парламентарните избори показва, че напред излизат антиевропейски популистки сили. И това тепърва ще се случва и в други държави", обясни финансистът.

Запитан има ли връщане назад от еврозоната Виктор Папазов отбеляза, че хората не разбират негативните ефекти от дълговия капан на паричния съюз. „Паднем ли веднъж в тази яма, от нея никога няма да излезем. Аз задавам въпроса защо Дания не е в еврозоната? Защо Швеция, която има най-старата централна банка, не е в еврозоната? Великобритания за какво мислите, че си отива от ЕС? Мислите, че британците са глупави и късогледи? Само допреди сто години Британската империя беше най-голямата в света – слънцето не залязваше над нея“, коментира Папазов.

Според него инфраструктурните монополи в електроразпределението не е трябвало да бъдат приватизирани. Дали държавата ще влезе в ЧЕЗ не знам, но всички ние ще сме потърпевши, подчерта Папазов, анализирайки скандала с продажбата на електроразпределителното дружество.

"Пробутват ни една много елементарна постановка. Само човек, който е много наивен, би повярвал, че някаква госпожа Гинка от Пазарджик, до вчера с някакъв дребен бизнес, изведнъж купува най-апетитното електроразпределително дружество и веднага се намира банка, която ще й даде кредит, за да купи ЧЕЗ. Човек, който е теглил от банка, знае колко е тежък процесът. Не може да се случи банка да ви отпусне 320 млн. кредит без да имате огромни обезпечения извън самото ЧЕЗ. Очевидно става дума за много сериозна политическа протекция и за някаква голяма игра“, каза още Папазов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
fallback