fallback

БНБ ще има нови такси при приемане на банкноти и монети

Няма да се плаща такса за банкноти, когато са повредени при активиране на средства против кражба и при опит за за грабеж с доказан документ от МВР

12:53 | 05.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) променя от 10 април тарифата за таксите, които централната  банка събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети, съобщи пресцентърът на банковия регулатор. Досегашната тарифа влезе в сила през ноември 2016 г.

Операциите с пари се извършват на касите на териториалните поделения на „Дружество за касови услуги“ в София, Плевен, Пловдив, Варна и Бургас.

Без такса ще е приемането на банкноти до 1000 лева, разделени по купюри, при внасяне по сметка, когато титулярът е от държавни организации на бюджетна издръжка. При вноска над 1000 лева обаче вносителят трябва да плати 0,3% върху разликата над 1000 лева, но не по-малко от 0,50 лева. Когато парите не са разделени по купюри, таксата на БНБ е 0,5% върху цялата сума, но не по-малко от 1 лев.

Без такса  ще е приемането на разменни монети от купюри по 1 и 2 стотинки, както и на пари до 100 лева от 5, 10, 20 и 50 стотинки.

При изплащане на банкноти и монети при теглене от сметка до 1000 лева държавните ведомства са освободени от такса.

Без такса е приемането на пари с неизтекъл срок на обмяна, както и на повредени български банкноти и монети.

Няма да се плаща такса за банкноти до 100 броя, когато са повредени при активиране на средства против кражба, както и при опит за за грабеж с доказан документ от МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
fallback