fallback

М. Стоянова: Средната работна заплата продължава да расте

Към края на април има бюджетен излишък от 1,3 млрд. лева, който се дължи основно на повечето приходи в хазната, категорична е депутатът от ГЕРБ

09:55 | 02.05.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Средната работна заплата продължава да расте и през първото тримесечие на 2018 година, коментира в ефира на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Тя посочи, че към края на 2017 г. средната работна заплата в страната е била 1060 лева, а в към края на март 2018 г. е вече 1130 лева. Стоянова призна, че има сектори с много по-висока, но и сектори с много по-ниска заплата.

По данни на депутата най-ниска е средната заплата в ресторантьорството, но за нея това се дължи на сивия сектор. Тя допълни, че фокусът на правителството е да се изсветли икономиката. Това се прави чрез проверки и контрол, допълни още Стоянова и отхвърли обвиненията на БСП, че чрез тези проверки управляващите оказват натиск върху бизнеса.

Председателят на бюджетната комисия в НС обясни, че приходите в бюджета от началото на тази година са с около 1 млрд. лева повече и бюджетното салдо към април ще бъде на излишък в размер на около 1,3 млрд. лева. Той е за сметка на повече приходи, а не зарадиорязване на разходите.

Има подобрение и по отношение на усвояването на европейски средства.

Стоянова обясни, че това салдо не трябва да се запазва, за да бъдат извършени предвидените капиталови разходи. Излишък, дължащ се изключително на повече приходи в бюджета, трябва да бъде използван за изплащане на стария дълг, препоръча още тя.

Менда Стоянова коментира още, че България е достигнала ниво на безработица около 6%, което е най-ниското ниво от години. Тя припомни, че бизнесът често се оплаква от липса на достатъчно кадри, което може да бъде пречка за развитието на икономиката.

Нейните коментари са свързани с обвиненията на БСП, че управлението на страната е "сбъркано". Според Стоянова обаче левите"преиграват, дирижирани от лидера Корнелия Нинова".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 03.09.22 г.
fallback