fallback

Чудото на новия бюджет на ЕС

Всички ще плащат по-малко, но ще има повече пари, твърди Ивайло Калфин

10:35 | 04.05.18 г. 4

Европейската комисия сътвори чудо с новия бюджет на ЕС – всички държави членки ще плащат по-малко, но ще има повече пари.

Това каза съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Ивайло Калфин в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„С едно и също действие Европейската комисията казва: „Добре, всички ще плащате по-малко, но ще имаме повече пари“. Как става това чудо? Това става като се предлага страните да не ползват тези безобразни рабати (бел.ред. - отстъпки)“, коментира той.

Калфин обясни, че преди всички страни-членки на ЕС са внасяли по 1,13% от БВП.

„Като извадим Великобритания, но махнем и всички отстъпки от бюджета, които много страни получават (не и България), всъщност вместо 1,13% сега се предлага да плащат 1,11%“, посочи бившият вицепремиер.

Той напомни, че Европейската комисия предложи бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде 1,278 трилиона евро и пресметна, че новият бюджет номинално е 25% по-висок, но покупателната му сила не е особено по-висока.

"Бюджетът сега е малко над трилион с цени от 2012 г. С инфлацията дефакто е по-голям. А новото предложение е по цени от 2018 г. Има такъв принцип в европейския бюджет, че това, което се обещава, след това се актуализира със средната инфлация, така че най-вероятно той ще бъде по-висок от тези близо 1,3 трилиона евро“, обясни Ивайло Калфин.

Вижте повече във видеото!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
fallback