fallback

Премиерът към ЕКОФИН: Постоянно променяте правилата за влизане в еврозоната

Социалните партньори настояват Бойко Борисов да насрочи среща в първата седмица на юли за съгласуване с тях за подаване на заявление за присъединяване към ЕRM II

18:15 | 26.06.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) за постоянното променяне на правилата, по които се кандидатства в чакалнята на еврозоната.

По време на конференция на Алианса за сближаване на заплатите в Европа, той посочи, че основното правило, по което е атакувана България, е за наличието на валутен борд.

По думите му обаче България е доказала, че 22 години може да работи успешно в условията на паричен съвет.

"Имаме стабилен фискален резерв, който пазим, огромен златен резерв, който пазим и 22 години живеем в курс 1 към 2. Какво не ви харесва", риторично попита Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът изтъкна, че България поддържа траен ръст на БВП от близо 4%, а безработицата е под 6%. Външният дълг на страната е намален с 25%. 

"Къде е рискът за чакалнята за еврозоната за България. Няма – нула риск. Егоизъм има, да", добави Борисов и предупреди, че начинът, по който се работи в момента, ще "счупи" Европа.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев изпратиха писма до премиера и управителя на БНБ, с копие до министъра на финансите, в които настояват да се предприемат необходимите стъпки за подаване на заявление за присъединяване на България в Механизма на обменните курсове – ЕRM II и последващо влизане в еврозоната.

Те напомнят, че национално представителните работодателски и синдикални организации имат общи позиции, изразени в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г., напомнят социалните партньори в писмо, разпространето до медиите от пресцентъра на БСК

„Натоварената програма на българското председателство на Европейския съвет очевидно затруднява своевременното провеждане на тази среща и пълноценното обсъждане в предложения от нас формат“, пише в писмото, в което се инициира провеждането на среща с нова дата – през първата седмица на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
fallback