fallback

Клиентите на "Олимпик" ще си търсят правата пред органите по несъстоятелността

В момента това е временен ликвидатор, а после ще бъде назначен постоянен, заяви Константин Велев от ЗАД „Армеец“

11:00 | 21.08.18 г. 2

Клиентите на фалиралото застрахователно дружество "Олимпик"  могат да търсят правата си пред органите, които ще водят несъстоятелността. В момента това е временен ликвидатор, а впоследствие ще бъде назначен и постоянен. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Велев, член на УС на ЗАД "Армеец". 

По-сериозната тема според него са обезщетенията, защото при тях става въпрос за значително по-високи суми.

„Точно тук е нужна най-вече ролята на държавата, защото може да възникнат истинските социални въпроси. При една от катастрофите с автобус на автомагистрала „Тракия“ застраховката е направена в „Олимпик“. Тук въпросът е по-сериозен, защото става дума за пострадали деца, за загинали. Техните близки и ранените пострадали трябва да бъдат обезщетени. Трябва да бъде изяснен много добре механизмът, при който тези хора ще получат обезщетенията си, защото пред тях стои една компания в несъстоятелност“, каза Велев в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

Като цяло според него българската държава може да помогне на потърпевшите клиенти на фалиралата застрахователна компания.

„Естествено, че държавата може да се намеси, защото това е регулиран пазар. Тя има своите лостове за намеса. Първият е надзорният орган - посредством Комисията за финансов надзор (КФН)“. За случая отговаря и надзорният орган в Кипър.

„Факт е, че органът в България има по-ограничени правомощия и е нормално нашият надзор да следва в своите решения това, което предприема кипърският надзорен орган“, обясни още гостът.

Днес депутатите се събират извънредно, за да обсъдят случая с „Олимпик“ и срива на Търговския регистър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 04.09.22 г.
fallback