fallback

Асоциация на банките: БВП ще расте благодарение на вътрешното търсене

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция се понижава и остава на най-ниското ниво в сравнение със страните от ЦИЕ

21:45 | 10.09.18 г. 3

Реалният БВП на България ще продължи да нараства през второто и третото тримесечие на 2018г. с основен принос на вътрешното търсене.

Това е един от изводите в анализа на Асоциацията на банките в България, който обхваща периода април – юни. Той се позовава на тримесечното издание „Икономически преглед“ на Българската народна банка (БНБ).

От централната банка посочват като основни фактори за икономическия растеж благоприятното развитие на краткосрочните конюнктурни индикатори в началото на 2018 г., нарастването на заетостта, повишаващото се външно и вътрешно търсене на стоки и услуги и все още задържащите се на ниски нива лихвени проценти.

Според БНБ, балансираните рискове по отношение на външната среда и възможността за по-бързо от прогнозираното увеличение на частното потребление създават предпоставки за реализиране на по-висок от очаквания растеж на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
fallback