fallback

Финансовият министър остава твърдо против диференциран ДДС

С корекции в тавана на пенсиите ще се премахне несправедливостта във формулата, смята Владислав Горанов

15:17 | 25.09.18 г. 8

Оставам непреклонен за диференциран Данък добавена стойност (ДДС). Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод настояване от различни браншови съюзи и организации за по-ниско облагане на хляба от сегашните 20%. 

„Така е записано в данъчните закони, ако се направят промени, ефектите ще са краткосрочни, и само ще се обърка данъчното законодателство“, подчерта той.

Горанов се надява, че с корекции в тавана на пенсиите ще се премахне несправедливостта във формулата и съобщи, че се обсъждат промени в тази посока.

Трябва ли да има промяна на ДДС

Не, защото ефектът ще е краткосрочен
Не, защото ще има промени на общоевропейско ниво
Да, за да поевтинеят някои стоки от първа необходимост
Общо 625 гласа

„Действащото законодателство предвижда увеличаване на тавана на сегашните пенсии и отпадане при новоотпуснатите пенсии“, посочи финансовият министър.

"Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсиите през Кодекса за задължителното обществено осигуряване до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат. Тогава можем да говорим за премахване на тавана на пенсиите, защото той съществува, за да премахне несъвършенството на пенсионната формула и използването на относително кратки периоди, които разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия". каза Горанов. "Опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички, най-вероятно това няма да е възможното решение за 2019 г., заяви Горанов и отново повтори, че основният мотив за подобно решение са натрупаните изкривявания в пенсионната формула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
fallback