fallback

Парите в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно

Средствата във фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще са на депозит в БНБ или ще се инвестират в други инструменти по сметки в нея

12:53 | 03.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Средствата в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно. Това става ясно от решение на правителството, което одобри два стратегически документа за управлението на средствата във фонда.

Министерският съвет прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. „Сребърен фонд“) и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за периода 2019-2021 г. 

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Двата стратегически документа за „Сребърния фонд“ предстои да бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия на Фонда при настъпили промени в пазарната среда, посочва се в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 07.09.22 г.
fallback