fallback

Диян Стаматов: Бюджет 2019 ще помогне на образованието в България

По думите на директора сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година

22:20 | 01.11.18 г. 7

С новия бюджет за 2019 г. се прави много голяма крачка в образованието, заяви директорът на софийското 119-то СУ и бивш ресорен заместник-министър в кабинета „Борисов 2“ Диян Стаматов в интервю пред БНР.

По неговите думи сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година. 

Обикновено в сферата на образованието обещанията започват няколко месеца преди да се случат в действителност.

Според Стаматов с бюджет 2019 се прави „една много голяма крачка“ в образованието, защото освен ръста при заплатите има и „чувствително повишение и за много други неща, свързани с образованието“ като средствата за уязвими групи и за извънкласни дейности.

„За 3-4 години нашето образование е доста модернизирано на фона на  очакванията на всички. Пример е фактът, че в почти 1000 училища се използва електронен дневник“, заяви директорът.

Дигиталните учебници са изключително скъпи заради авторското право в тях, но се върви към въвеждането им. Образователната платформа „уча се“ е платена, но се използва от близо 70% от учениците в страната.

Стаматов изтъкна, че повишаването на заплатите е особено важно за младите учители, които разчитат предимно на този доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
fallback