fallback

БНБ вече няма да може да отпуска кредити на държавата

С промени в Закона за БНБ се прекратяват правомощия на Централната банка да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините

15:54 | 08.11.18 г. 7

Парламентът прие на първо четене днес промените в Закона за Българската народна банка, уреждащи ролята на ЕЦБ в националната рамка по надзор на банковите финансови институции. Следващата стъпка е промяна в Закона за кредитните институции. Измененията са част от процедурата по присъединяване на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз. 

Приетите днес текстове вече включват задълженията на БНБ да спазва насоките и изискванията на ЕЦБ, включително да налага по-високи капиталови буфери или по-строги мерки за отстраняване на системни рискове, ако от Франкфурт постъпи искане за това. Дават се правомощия на ЕЦБ да проведе преглед на качеството на активите на българските банки. След приключването на стрес тестовете на избрани от ЕЦБ банки (но минимум топ 3 на най-големите в България) от Франкфурт могат да решат да предпишат мерки, които трябва да бъдат изпълнени, ако резултатите не са добри.

Очаква се прегледът на качеството на активите да започне в началото на 2019 г.

Освен това със записаните на първо четене промени се въвежда изискване към БНБ, според което Централната банка вече няма да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.

Също така БНБ няма да може да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините (нито на първичен, нито на вторичен пазар).

След изричното настояване на ЕЦБ в законопроекта бяха допълнени текстовете, които да засилят автономността на БНБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
fallback