fallback

Георги Заманов: Тенденцията с икономически растеж от 3% е добра

„Нормализиране“ на лихвите и ръст с 0,4-0,5% ще спомогнат за спестовността и инвестициите, прогнозира главният изпълнителен директор на Алианц Банк България

12:06 | 26.11.18 г. 5

Сериозно забавяне на икономическия ръст у нас няма, напротив – тенденцията е добра. Ниво от 3% не е ниско нито за България, нито за която и да е европейска страна.

Това заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заманов отбеляза като основни тенденции в банковия сектор в страната през тази година консолидацията, продължаващият спад на лихвите и увеличеното потребление, довело до ръст на кредитирането.

Той прогнозира увеличение на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през втората половина на 2019 г. или в началото на 2020 г.

Според него „нормализиране“ на лихвите и ръст в нивата им от около 0,4-0,5% не биха имали значително отражение за българската икономика, но биха спомогнали за повишение на спестовността и желанието за повече инвестиции у нас.

Консолидацията на сектора Заманов определи като глобален процес.

„По-голямата финансова институция може да инвестира повече в технологии, повече в знание и в служители, което да доведе и до по-голяма стабилност на банката като цяло. Трябва обаче да се намери правилният баланс между достатъчен брой големи банки и запазването на конкурентната среда на пазара“, посочи банкерът.

По думите му цялостната проверка, която ЕЦБ ще извърши на шест български банки, ще увеличи способностите на България от гледна точка на експертиза как се извършва подобен процес.

Искането на България за присъединяване към "чакалнята" за членство в еврозоната ERM II Георги Заманов определи като положително.

„След повече от 20 години валутен борд и фиксиран курс това е стъпка, която би повишила ефективността и вярата в българската икономика – би увеличила инвестициите в страната и би подпомогнала за поддържане на икономически растеж от над 3%“, убеден е банкерът.

Повече от разговора вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 09.09.22 г.
fallback