fallback

Райфайзенбанк: Ръстът на БВП продължава да се забавя

Икономическият растеж догодина ще е около 3%, прогнозира икономическият анализатор на българската банка Емил Калчев

21:33 | 28.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската икономика е достигнала пика си през 2017 г. и постепенно се забавя.

Това посочва икономическият анализатор на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев в месечния икономически обзор с коментар на данните, налични към ноември, като фокусът е върху реалния сектор.

“Въпреки това очакваме икономиката да продължи да расте и през следващите години. Нашата прогноза е за реален ръст на БВП на България от около 3% през 2019 г.”, посочи банкерът.

Анализаторът отбелязва, че според експресните оценки на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2018 г. реалният ръст на БВП достигна 3% на годишна база – отново по-ниско от очакваното.

Калчев отчита, че най-значителният компонент на БВП от страна на търсенето – крайното потребление, се увеличава с 6,9% на годишна база.

“По-малкият компонент – брутното образуване на основен капитал, се увеличи с 6,2%. На този фон износът намаля с 3,2%, докато вносът се увеличи с 5,1%”, съобщава Калчев, цитиран от пресцентъра на Райфайзенбанк (България).

Той напомня, че от страна на производството резултатите също са относително скромни.

“Така индустрията нарасна само с 0,6% през третото тримесечие на годишна база, а строителството спадна с 1,2%, при това за второ поредно тримесечие, коментира Емил Калчев. – Коефициентът на заетост достигна 53,3% за периода юли - септември, а коефициентът на безработица намаля до 5%. На този фон средната работна заплата се повиши с 80 лв., от 1037 лв. през третото тримесечие на миналата година на 1117 лв. през същото тримесечие нат ази. “

Той отчита, че ръстът в публичния сектор беше с 97 лв., а в частния – с 85 лв. Така средната работна заплата в публичния сектор (1147 лв.) остана по-висока от тази в частния (1108 лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 07.09.22 г.
fallback