fallback

Любомир Дацов: Бюджет 2019 вероятно ще приключи с планирания дефицит

Заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна е лошо политическо решение, твърди бившият заместник-министър на финансите

09:41 | 27.12.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бюджет 2019, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно планиран дефицит, а не както сме свикнали напоследък – с твърде консервативна прогноза за разликата между приходите и разходите. Това коментира в ефира на bTV бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо, а приходите може да се доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите – с 16%. Той прогнозира, че заради недобро планиране дефицитът може дори да бъде по-голям от очакваното. Финансистът обясни, че като цяло България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас всъщност почти я няма. В този сегмент са около 300 хил. човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава, обясни експертът. 

Според Дацов големите проблеми в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи ще бъдат решени само с реформи, а не с наливане на пари „Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”, категоричен е финансистът.

Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. „Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни”, коментира Дацов. Според него подобни действия без реален обект и търгове е „живо нарушение”, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.

Финансистът отбеляза и че не е ясен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за „лошо планиране и лошо управление” говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 04.09.22 г.
fallback