fallback

Г. Вулджев: Доходността на универсалните пенсионни фондове не е много висока

Фондовете успяват да предпазят парите от инфлация, но не и да донесат някаква допълнителна доходност, каза икономистът

10:40 | 04.02.19 г. 5

Универсалните пенсионни фондове успяват да предпазят парите от инфлация, но не и да донесат някаква допълнителна доходност. Човек очаква повече пари и затова трябват реформи. Това каза в ефира на бТВ икономистът Георги Вулджев.

„Бих искал да видя повече конкуренция в сектора. Трябва да се даде повече избор на хората как да си спестяват парите във втория стълб, посочи той. – Много малко се спестява във втория стълб спрямо първия, което е нелогично.”

Георги Вулджев напомни,че миналата година беше много лоша за пазарите заради големите корекции и тенденции надолу. “Ако гледаме например за периода от средата на 2004 г. до края на 2017 г., според данните на комисията за този период, средногодишната доходност за универсалните фондове е 0,62% след инфлация”, каза икономистът.

Според Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, още през януари доходността на фондовете се е подобрила.

“Към 31 януари доходността на фондовете вече е доста по-различна и положителна, коментира тя медийна информация за фондове с отрицателна доходност. – Това е стара информация. Знаехме, че декемврийските резултати ще бъдат такива във връзка с движението на пазара и на финансовите инструменти. Но още към 31 януари доходността на фондовете вече е доста по-различна и положителна.”

Милтенова заяви, че пенсионните фондове управляват дългосрочно парите на осигурените от втория стълб, които са със срочност 35-40 години. „Няма място за притеснение. Гарантирано е, че ще вземем поне толкова пари, колкото сме внесли“, каза още председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
fallback