fallback

Експерт: Радослав Миленков има качества за подуправител на БНБ

Финансовата общност очаква да се публикува информацията с резултатите от стрес тестовете, а не както през 2016 г., посочи доц. д-р Виктор Йоцов

10:57 | 21.03.19 г. 2

Текущата работа по влизането на България в системата за банковия надзор в ЕС и работата по присъединяването във валутния механизъм ERM II очаквано бяха включени като приоритети в изявлението пред бюджетната комисия в парламента на Радослав Миленков, който е кандидат за подуправител на БНБ. Това каза доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН, бивш кандидат за управител на БНБ, в предаването „Бизнес старт“ на  Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това са приоритети както за БНБ, така и за Министерството на финансите.

"Имаше една добре изградена система с надзор на място и дистанционен надзор, която беше развалена. Точно преди кризата с КТБ през 2014 г. бяха обединени, което беше груба грешка", коментира той.

По думите на Йоцов не се очакват нови революционни промени в банковия надзор.

"Финансовата общност очаква да се публикува задълбочена информация, която да бъде достъпна и за експертите. През 2016 г. резултатите от стрес тестовете и прегледите на активите на БНБ бяха обидно оскъдни и не бяха изпратени на Европейската централна банка", напомни икономистът. Той е на мнение, че Радослав Миленков ще бъде успешен подуправител на БНБ.

„Считам, че автобиографията му е впечатляваща. Минал е през различни постове, управлявал е на високо ниво различни институции. Мисля, че ще се справи“, убеден е Виктор Йоцов.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
fallback