fallback

Конкуренцията за концесионер на Летище "София" ще е оспорвана, прогнозира адвокат

Искането за концесионно възнаграждение в офертите на петимата кандидати варира от 20 млн. до 32 млн. евро, а инвестициите – от 608 млн. евро до 1 млрд. евро

18:25 | 22.05.19 г. 1

Концесията на Летище "София" се очертава като едно от важните държавни решения за доста дълъг период от време. Интересът към летището коментира адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“ в традиционната рубрика Checkbox на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Кандидатите за Летище София са следните – консорциум с водещ член летището в Манчестър, което е предложило почти 20 млн. евро годишно концесионно възнаграждение и инвестиции около 1 млрд. евро; операторът на летището във Франкфурт с годишно концесионно възнаграждение от 21 млн. евро и инвестиции за около 615 млн. евро; консорциум с партньор летището в Мюнхен с 24 млн. евро годишно възнаграждение и инвестиции за 608 млн. евро; консорциум с летището в Копенхаген, което предлага 26 млн. евро годишно концесионно възнаграждение, без да е ясно в какъв размер ще са инвестициите; оператор на летището в Париж, който е предложил 32 млн. евро концесионно възнаграждение и инвестиции в размер на 903 млн. евро“.

„Обнародването на промените в закона за енергетиката също предизвикват внимание, тъй като вече имаме условия за по-добра интеграция на българския пазар в региона, посочи Кискинов и напомни, че отпадат 5% такса върху вносните количества енергия. Тази такса се плащаше във Фонд „Сигурност“. Друго важно изменение е отпадането на експортната енергия. Ако този процес бъде проведен докрай, можем да очакваме една добра интеграция за българския пазар.“

Адвокатът е на мнение, че законът срещу изпирането на пари също претърпя промени, но дори след тях няма да се решат изцяло проблемите с фактическото установяване на собствениците в дадени търговски дружества.

„Законът срещу изпиране на пари вече задължава всички акционерни дружества да подават декларация за действителен собственик и лицата в търговски дружества, до които не може да се стигне чрез Търговския регистър. Пропуски все пак има, защото е възможно като действителен собственик да си посочите управителя, прокуриста или някой от сивия мениджмънт“, отбеляза Кискинов.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
fallback