fallback

Догодина общините ще получат 30 млн. лева повече, ако предоставят социални услуги

Предлага се догодина държавният стандарт за издръжка на специализираните социални услуги да се повиши с 10%

16:54 | 26.10.19 г.
Автор - снимка
Създател

30 милиона лева повече за догодина са предвидени за делегираните бюджети на общините, които предоставят социални услуги.

Завишението на стандартите за издръжка ще бъде диференцирано, с част от средствата ще се покрие планираното 10-процентно увеличение на доходите на персонала, съобщава БНР.  

Предлага се догодина държавният стандарт за издръжка на специализираните социални услуги да се повиши с 10%. За услугите, предоставени в общността, средното увеличение ще е 14 на сто. Най-голямото ще е за стандартите за центровете за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи - 20 на сто. 

Стандартите за защитени жилища за хора с увреждания и за центрове за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания се увеличават с 15%, а тези за дневните центрове за деца или пълнолетни с увреждания са завишени с 10 на сто. 

Увеличение с 8% е предвидено за стандартите за центровете за временно настаняване и за обществена подкрепа; за наблюдавано и преходно жилище, дневни центрове за стари хора; Центрове за социална рехабилитация и интеграция, звено "Майка и бебе"; Центрове за работа с деца на улицата и приютите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
fallback