fallback

Задават се нови законодателни промени за одиторите

Предвижда се изменение на сроковете за ротация на при заверка на годишни финансови отчети на предприятията от обществен интерес

13:48 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО),  съобщи Агенция „Фокус“. Основната цел законопроектa е да се редактират отделни разпоредби, което се налага от натрупаната практика в резултат на близо 3-годишното прилагане на закона, като се попълнят някои празноти в него, както и да се продължи процесът на хармонизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз в тази област.

Законопроектът е изготвен с оглед на необходимостта от по-голяма яснота по отношение на някои текстове в закона при транспониране на изискванията на европейското законодателство, става ясно от мотивите.

Със законопроекта се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори. Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други. 

С цел осигуряването на допълнителна сигурност на информацията, предназначена за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че комисията носи крайната отговорност за придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, законопроектът предвижда разделяне на функциите по организиране и поддържане на регистрите на дипломираните експерт-счетоводители и на регистрираните одитори. Предвижда се така, както е в 2/3 от компетентните органи в рамките на Европейския съюз, КПНРО да осъществява пряко дейностите по вписване и отписване на одиторите в регистъра по чл. 20 от ЗНФО. Освен това, за да се гарантира, че професията се упражнява от лица с необходимите знания и умения, законопроектът предвижда одиторите, които 4 и повече години са били отписани от регистъра по чл. 20 от ЗНФО, да бъдат вписвани повторно след провеждането на едногодишно обучение.

Законопроектът предвижда промяна в сроковете за ротация на одиторите при задължителен финансов одит на годишни финансови отчети на предприятията от обществен интерес в съответствие с промените в Етичния кодекс на професионалните счетоводители, издаден от Международната федерация на счетоводителите чрез Съвета за международни стандарти по етика за счетоводители (в сила от месец юни 2019 г.). Целта е  уеднаквяване на подхода спрямо регистрираните одитори (физически лица и одиторски дружества) и отговорните одитори, като се елиминират неудобствата при одиторските дружества поради различните изисквания в момента към тях и към техните отговорни одитори.

Внасят се допълнения към изискванията за състава и дейността на одитните комитети на предприятията от обществен интерес. Регламентират се и допълнителни механизми във връзка с отговорностите на надзорния орган относно наблюдение на пазара на одиторски услуги на предприятията от обществен интерес и оценка на дейността на одитните им комитети – създаване и поддържане на  регистър на одитните комитети, както и обвързване функциите на председателите им със съответните отговорности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
fallback