fallback

Банките трябва да внесат близо 158 млн. лева във Фонда за преструктуриране

Годишната вноска на кредитните институции трябва да се направи до 12 април, реши БНБ

16:57 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда за преструктуриране на банки за 2020 г. в размер на 157 876 116 лева.

Централните банкери взеха решението въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Банките ще имат 30 дни, считано от днес, за да направят плащанията към фонда.

Създаването на Фонда за преструктуриране на банките е заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който беше обнародван през 2015 г.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави.

Със закона се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки в България в случай на появата на системни проблеми. Българското законодателство е приведено в съответствие с европейската директива.

Investor.bg припомня, че в началото на април миналата година със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка. Това е и част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
fallback