fallback

Шести търг за облигации от началото на годината организира България

Финансовото министерство предлага на аукцион съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца с определен 0,50% годишен лихвен процент

11:24 | 07.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На 13 април Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 21 декември 2029 г. Номиналната стойност на предложеното количество е 200 млн. лева, като е определен 0,50% годишен лихвен процент, с дата на плащане 15 април. Този търг е от емисията десетгодишни книжа, която беше пусната миналото лято и оттогава на няколко пъти беше протваряна, включително два пъти тази година.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е в размер 50% от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 401 19 211 от 21 юни 2019 г. на аукционен принцип. Ведомството си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Това ще е шестият търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от началото на годината и първото предлагане на ДЦК след обявяването на извънредното положение. Обявата за аукциона се случва, след като станаха ясни резултатите от предлагането на петгодишни книжа. При тях беше постигната доходност от 0,13%, която е ниска, но не и отрицателна и интересът към емисията може да се смята за индикатор за инвеститорското настроение.

При успешно пласиране на ДЦК държавата ще увеличи вътрешния си нов дълг до 1,200 млрд. лева. Държавният дълг за годината можеше да достигне 2 млрд. и 200 млн. лева, но вчера с ревизията на бюджета се вдигна  и таванът на дълга, който правителството може да поеме, от 2,2 на 10 млрд. лв.

При предишните аукциони бяха постигнати рекордно ниски доходности и при пет-, и при десетгодишните книжа, но това се случи преди разпространението на коронавируса в Европа. Сега обаче икономическите очаквания са за рецесия в еврозоната и България, а мерките на правителствата за справяне с пандемията правят държавните финанси неустойчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
fallback