fallback

Емил Караниколов: ББР е отпуснала 60 заема по 5 млн. лева от 2017 г. досега

Проверката на кредита на „Св. Георги Груп“ за 75 млн. лева продължава, посочва икономическият министър

18:24 | 22.04.20 г. 1

От 1 август 2017 г. до 30 март 2020 г. Българска банка за развитие е отпуснала 60 броя кредити на стойност над 5 млн. лева. За четири броя от тях като допълнително обезпечение са издадени застрахователни полици от „Българска агенция за експортно застраховане“. Това обяснение получи народният представител Христо Проданов от ПГ „БСП за България“ от икономическия министър Емил Караниколов.

В друг писмен отговор на въпрос на депутата от левицата за отпуснатия заем от държавната банка на стойност 75 млн. лева на „Св. Георги Груп“ ЕООД той посочва, че се извършва щателна проверка на процедурата и условията, при които е сключен договора за кредитиране на „Свети Георги Груп“ ЕООД от ББР.

"След приключване на проверката ще бъдете информиран за бъдещите действия на банката по този договор", потвърждава Караниколов.

Investor.bg припомня, че главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев беше освободен от поста от премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че държавната банка е отпуснала кредит от 75 млн. лв. на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. Според анализ на "Капитал" дружеството практически няма дейност - според отчета за 2018 г. има едва 57 хил. лв. активи и 2 хил. лв. приходи и нулева печалба.

"Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях", поясни в своя защита Стоян Мавродиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback