fallback

БНБ прие насоките на Европейския банков орган за наблюдение на кредити

Банките трябва да прилагат европейски модел при изчисляване на капиталовите изисквания на секюритизирания портфейл

21:38 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 30 юни 2021 г. Българската народна банка ще прилага „Насоки относно предоставянето и наблюдението на кредити“, издадени от Европейския банков орган (ЕБО), съобщи на сайта си централната банка.

С тях се определят изисквания към финансово-кредитните институции да прилагат надеждни правила, процеси и механизми за вътрешно управление при отпускане на заеми, както и за следене на целия жизнен цикъл на кредитните сделки.

Изискванията на ЕБО се прилагат по отношение на практиките, политиките, процесите и процедурите за управление на риска. Насоките включват препоръки как да се предоставят, контролират и обслужват кредитните експозиции, за да не се превръщат в проблем за финансовите институции.

Още от 1 септември 2020 г. БНБ ще прилага насоки, с определена от ЕБО методологията за определяне на падежа на транша, който представлява допълнителен параметър, въведен в новата законодателна рамка за секюритизация от 1 януари 2019 г.

Кредитните институции, които използват вътрешнорейтинговия подход (SEC-IRBA), или подхода на външни рейтинги (SEC-ERBA), ще го прилагат при изчисляване на капиталовите изисквания за всички секюритизиращи позиции, които принадлежат към една и съща секюритизационна сделка.

От централната банка посочват, че в методологията за следене на плащания по главницата и лихвите на базисни експозиции трябва да се вземат предвид условията, договорени между кредитополучателя и първоначалния кредитор, които оказват влияние върху размера и честотата на плащанията.

В изчислението трябва да се отразяват точно договорната честота на плащанията, очакваната сума на главницата и свързаните с това лихви, които следва да бъдат събрани за всеки период.

Финансовите институции трябва да приемат, че методът на амортизация и лихвените проценти, приложими към датата на изчисляване на среднопретегления падеж, остават непроменени през целия срок на кредита, в случай че в договора са предвидени опции, които още не са реализирани или задействани.

Когато обаче в договора вече е предвидено амортизационният метод или лихвените проценти, приложими в бъдещи периоди, да се променят по напълно определен предварително начин, институциите трябва да вземат предвид тези бъдещи промени и да ги определят още към датата на изчисляване на среднопретегления падеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
fallback