IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

180 млн. лева е отпуснало досега правителството за ваксини срещу Covid-19

Подготвят се още 50 млн. лева за същата цел

13:08 | 26.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Пресслужба на Министерски съвет</em></p>

Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

180 млн. лева е отпуснало правителството досега за закупуването на ваксини срещу Covid-19. Предвиждат се допълнителни 50 млн. лева. Същевременно расте броят на хората, които искат да се ваксинират. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов днес по време на визитата им в РЗИ-Пловдив, свързана с пристигането на първата пратка ваксини срещу коронавируса, съобщават от правителствената пресслужба.

Вече е в ход процесът по разпределение на ваксините за шестте региона у нас. Още днес ще бъдат доставени ваксините в София, Пловдив, Бургас и Варна. В следващите дни това ще се случи и в останалите региони, става ясно от прессъобщението.

Премиерът благодари на Европейската комисия (ЕК) и на нейния председател Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика, така че ваксините да бъдат доставени във всички страни на Европейския съюз.

Здравният министър уточни, че доставените в Пловдив ваксини ще се съхраняват в хладилник в РЗИ-Пловдив, на температура между 2 и 8 градуса. По думите му това е допустимо в близките пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат поставени на хора.

По думите на Ангелов до този момент правителството е отпуснало около 35 млн. лева за Ремдесивир. Месечно пък се отпускат по 83 млн. лева в подкрепа на онези, които работят на първа линия.

По линия на НЗОК са отпуснати 5 млн. лева на месец за общопрактикуващите лекари и 1,2 млн. лева за медицинските сестри, работещи при тях. За дейности на БулБИО са отпуснати 22 млн. лева, допълва министърът на здравеопазването.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Поради щото, ивермектинът е ветеринарно лекарство, а тиквата в растение, затуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Защо се наливат пари във ваксини, чието изследване още не е приключило вместо да се прилага профилактика и лечение с Ивермектин?Явно подкупите на производителите на ваксини и любовта на българския политик към корупционни практики надделяват над всички останали възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още