IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Рьобен наследява Петър Андронов начело на ОББ

Общото събрание на акционерите на KBC Group трябва да одобри ротацията в българската банка на 6 май

12:23 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петър Андронов ще бъде наследен като главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Group за България от Питър Рьобен, който в момента е изпълнителен директор на KBC Bank Ireland. Промяната ще стане, след като акционерите на KBC Group одобрят ротацията на годишното общо събрание на 6 май, на което белгийската финансова група ще предприеме размествания в изпълнителния си комитет.

Назначението на Петер Рьобен начело на ОББ ще стане и след одобрение от Българската народна банка.

След като напусне ОББ, Адронов ще стане част от Изпълнителния комитет на групата и ще наследи настоящия главен изпълнителен директор в подразделението "Международни пазари" Люк Попелие. Той ще застане начело и на KBC Asset Management, гласи официалното съобщение на KBC Group.

За новата си позиция Петър Андронов вече има одобрение от Европейската централна банка и Националната банка на Белгия.

Investor.bg припомня, че Петър Андронов е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ от 2017 г., когато KBC Group придоби "Обединена българска банка" и създаде обща финансова група заедно със СИБАНК. Дотогава белгийската финансова група беше собственик на СИБАНК. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато беше назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп за България.

Петър Андронов е председател на Асоциацията на банките в България. Професионалният му път включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007 г. той е главен директор на управление „Банков надзор” в централната банка. От 2003 г. до май 2007 г. е член на управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд.

Андронов участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.

В периода 2005 – 2007 г. българският банкер е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към ЕЦБ.

От 2008 г. Петър Андронов е член на ръководството на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. През 2015 г. е избран за председател на браншовата организация, а през март 2018 г. е преизбран за нов мандат на тази позиция.

Новината за промяната в ръководството на ОББ идва няколко месеца, след като Виолина Маринова напусна поста главен изпълнителен директор на Банка ДСК и остана в надзорния й съвет. През ноември миналата година, след 16 години начело на най-старата кредитна институция в България, тя предаде поста на унгарския си колега Тамаш Хак-Ковач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още