fallback

Правителството одобри стратегия за дейността на ББР до 2023 г.

Приоритетите на групата на държавната банка ще бъдат префокусирани към рестарт на икономиката след коронакризата

20:15 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството одобри "Стратегия за дейността на „Българската банка за развитие” 2021-2023 г.". През новия програмен период Групата на ББР ще следва публичната и правителствена политика за възстановяване на бизнеса и икономиката от кризата с пандемията от COVID-19. Стратегическите приоритети на Групата ще бъдат префокусирани и насочени към по-бързото възстановяване на малки и средни предприятия и рестарт на икономиката след коронакризата, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

„Българска банка за развитие” ще продължи подкрепата за зелена и кръгова икономика, финансирането на проекти за чиста енергия, енергийна ефективност, зелен транспорт, повторно използване на ресурси и за запазване устойчивостта на природните ресурси, както и развитието на пътната инфраструктура и на модерна смарт инфраструктура за транспорта.

Investor.bg припомня, че кредити на стойност над 383 млн. лева вече са отпуснати  по двете мерки на Българската банка за развитие – за физически лица и фирми след рестарта на антикризисната програма.

През март с решение на Министерския съвет програмата беше увеличена със 100 млн. лева, за да продължи подкрепата за пострадалите служители и самоосигуряващи се лица, които не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Банки-партньори, които участват в обновената програма и приемат заявления за безлихвени кредити до 6 900 лева, са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Държавната банка гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от девет банки-партньори: Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ.

Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни програми са удължени до юни 2021 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
fallback